Targi POLAGRA 2021
- 17 października 2021
W dniach 4-6 października Euro Eko Polska gościło na Międzynarodowych Targach Poznańskich POLAGRA 2021. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Obie ekspozycje…
Zużyte oleje roślinne w gospodarstwie domowym
- 30 lipca 2021
Zużyte tłuszcze i oleje kojarzą nam się z odpadem występującym w smażalniach, barach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. W działalności gastronomicznej posmażalniczy olej pojawia się…
Najważniejsze zmiany w BDO od 1 stycznia 2021
- 1 grudnia 2020
Początek roku przynosi wiele nowych zmian – również tych w Bazie danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO). Od 1 stycznia br.…
Kasy fiskalne online – co warto wiedzieć?
- 12 listopada 2020
W tym roku, koniec grudnia, to czas, kiedy wiele przedsiębiorców musi wywiązać się z dodatkowego obowiązku. Z dniem 1 maja 2019, wprowadzona została „ustawa wprowadzająca”,…
Własny food truck i zużyty olej roślinny – co trzeba wiedzieć?
- 12 października 2020
Własny food truck i zużyty olej roślinny – co powinieneś wiedzieć? Jak na tym zarobić? Własny food truck to nie łatwy biznes – mimo to…
Zużyty olej roślinny a ochrona środowiska
- 12 września 2020
Smażenie na oleju to jedna z podstawowych metod obróbki termicznej w większości kuchni na świecie. Wielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż z…
Zmiany w systemie odbioru odpadów – styczeń 2020
- 12 sierpnia 2020
Wraz z rokiem 2020 weszły w życie istotne zmiany w zakresie systemu odbioru odpadów. Od 1 stycznia każda firma, która specjalizuje się w odbiorze odpadów,…
Dlaczego ważna jest utylizacja zużytego oleju?
- 12 lipca 2020
Zarówno w luksusowych restauracjach, jak również lokalnych barach lub nawet food truckach – pozostałości zużytego oleju roślinnego to nieunikniony problem, z którym wszyscy pracujący w…
Jak długo można przechowywać zużyty olej?
- 12 czerwca 2020
Dla wielu osób ciężko jest wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez oliwy bądź oleju. Rzepakowy, słonecznikowy czy kukurydziany – stosujemy je do przygotowania niemalże każdej potrawy.…
Jak należy przewozić zużyty olej?
- 12 maja 2020
Prowadzenie działalności gastronomicznej wiąże się ze spełnianiem wielu wymogów oraz przestrzeganiem przepisów. Jednym z obowiązków nakładanych na właścicieli lub kierowników barów czy smażalni jest właściwe…
Kto musi oddawać zużyty olej?
- 12 kwietnia 2020
Przepisy prawa zobowiązują wszystkich, którzy wytwarzają odpady, do odpowiedniego z nimi postępowania. Jednym z bardziej kłopotliwych w zagospodarowaniu jest pozostały po smażeniu olej. Dlatego omówimy…
Na czym polega utylizacja zużytego oleju?
- 12 lutego 2020
Recykling, a więc możliwość zagospodarowania i ponownego wykorzystania odpadów to coraz częściej wykorzystywana opcja, która pozwala na poprawę stanu środowiska naturalnego, a wielu branżom przemysłu…
Gdzie można oddać olej posmażalniczy?
- 12 stycznia 2020
Zużyty olej jadalny używany do smażenia może być zarówno kłopotliwym i niebezpiecznym dla środowiska odpadem, jak i świetnym surowcem do recyklingu Gdzie można oddać olej…
Zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej
- 12 grudnia 2019
Działalność gastronomiczna zwykle oznacza powstawanie różnego rodzaju odpadów. Wiele z nich podlega biodegradacji, więc z ich zagospodarowaniem nie ma wielkiego problemu. Niestety są wśród nich…
Co zrobić ze zużytym olejem?
- 12 października 2019
Co mamy zrobić z olejem na przykład po smażeniu frytek w punkcie gastronomicznym? Zużyty olej samochodowy z warsztatów odbierają specjalne firmy. A co w przypadku…
Szef kuchni poleca
- 12 września 2019
„Zarządzanie” tłuszczami w kuchni oraz ich utylizacja muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami. Szef kuchni lub właściciel restauracji nie tylko musi wybrać odpowiednie oleje, frytury,…
Dlaczego skupuje się olej posmażalniczy?
- 12 sierpnia 2019
We wszystkich barach, restauracjach lub innych lokalach gastronomicznych do przygotowania potraw stosuje się oleje roślinne. Dużą popularnością cieszy się olej słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron,…
W zgodzie z prawem i środowiskiem
- 12 lipca 2019
Przedstawiamy kluczowe informacje, o których należy pamiętać, aby fakt wytwarzania odpadów w firmie nie stał się źródłem dużych problemów w prowadzeniu działalności gospodarczej. Działalność związana…