Artykuły

zdjecie

Zużyte oleje roślinne w gospodarstwie domowym

Zużyte tłuszcze i oleje kojarzą nam się z odpadem występującym w smażalniach, barach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. W działalności gastronomicznej posmażalniczy olej pojawia się…
Czytaj więcej
najwazniejsze-zmiany-w-bdo

Najważniejsze zmiany w BDO od 1 stycznia 2021

Początek roku przynosi wiele nowych zmian – również tych w Bazie danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO). Od 1 stycznia br.…
Czytaj więcej
kasy-fiskalne-online

Kasy fiskalne online – co warto wiedzieć?

W tym roku, koniec grudnia, to czas, kiedy wiele przedsiębiorców musi wywiązać się z dodatkowego obowiązku. Z dniem 1 maja 2019, wprowadzona została „ustawa wprowadzająca”,…
Czytaj więcej
wlasny-food-truck-zuzyty-olej-roslinny

Własny food truck i zużyty olej roślinny – co trzeba wiedzieć?

Własny food truck i zużyty olej roślinny – co powinieneś wiedzieć? Jak na tym zarobić? Własny food truck to nie łatwy biznes – mimo to…
Czytaj więcej
1-Zużyty-olej-roślinny-a-ochrona-środowiska

Zużyty olej roślinny a ochrona środowiska

Smażenie na oleju to jedna z podstawowych metod obróbki termicznej w większości kuchni na świecie. Wielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż z…
Czytaj więcej
2-Zmiany-w-systemie-odbioru-odpadów---styczeń-2020

Zmiany w systemie odbioru odpadów – styczeń 2020

Wraz z rokiem 2020 weszły w życie istotne zmiany w zakresie systemu odbioru odpadów. Od 1 stycznia każda firma, która specjalizuje się w odbiorze odpadów,…
Czytaj więcej
3-Dlaczego-ważna-jest-utylizacja-zużytego-oleju

Dlaczego ważna jest utylizacja zużytego oleju?

Zarówno w luksusowych restauracjach, jak również lokalnych barach lub nawet food truckach – pozostałości zużytego oleju roślinnego to nieunikniony problem, z którym wszyscy pracujący w…
Czytaj więcej
4-Jak-długo-można-przechowywać-zużyty-olej

Jak długo można przechowywać zużyty olej?

Dla wielu osób ciężko jest wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez oliwy bądź oleju. Rzepakowy, słonecznikowy czy kukurydziany – stosujemy je do przygotowania niemalże każdej potrawy.…
Czytaj więcej
5-Jak-należy-przewozić-zużyty-olej

Jak należy przewozić zużyty olej?

Prowadzenie działalności gastronomicznej wiąże się ze spełnianiem wielu wymogów oraz przestrzeganiem przepisów. Jednym z obowiązków nakładanych na właścicieli lub kierowników barów czy smażalni jest właściwe…
Czytaj więcej
6-Kto-musi-oddawać-zużyty-olej

Kto musi oddawać zużyty olej?

Przepisy prawa zobowiązują wszystkich, którzy wytwarzają odpady, do odpowiedniego z nimi postępowania. Jednym z bardziej kłopotliwych w zagospodarowaniu jest pozostały po smażeniu olej. Dlatego omówimy…
Czytaj więcej
7-Dlaczego-należy-oddać-zużyty-olej

Dlaczego należy oddać zużyty olej?

Podczas produkcji i świadczenia usług powstaje duża ilość różnego rodzaju odpadów. Często są to substancje niebezpieczne, w wielu przypadkach ciężko je we własnym zakresie zagospodarować…
Czytaj więcej
8-Na-czym-polega-utylizacja-zużytego-oleju

Na czym polega utylizacja zużytego oleju?

Recykling, a więc możliwość zagospodarowania i ponownego wykorzystania odpadów to coraz częściej wykorzystywana opcja, która pozwala na poprawę stanu środowiska naturalnego, a wielu branżom przemysłu…
Czytaj więcej
9-Gdzie-można-oddać-olej-posmażalniczy

Gdzie można oddać olej posmażalniczy?

Zużyty olej jadalny używany do smażenia może być zarówno kłopotliwym i niebezpiecznym dla środowiska odpadem, jak i świetnym surowcem do recyklingu Gdzie można oddać olej…
Czytaj więcej
10-Zalety-współpracy-z-firmą-odbierającą-zużyty-olej

Zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej

Działalność gastronomiczna zwykle oznacza powstawanie różnego rodzaju odpadów. Wiele z nich podlega biodegradacji, więc z ich zagospodarowaniem nie ma wielkiego problemu. Niestety są wśród nich…
Czytaj więcej
eep

Dlaczego warto współpracować z Euro-Eko-Polska?

EURO-EKO-POLSKA to niekwestionowany lider w zakresie odbioru zużytego oleju roślinnego. Na rynku istniejemy od 2005 roku, co pozwoliło zdobyć duże doświadczenie w branży. Utylizacja oleju…
Czytaj więcej
co-zrobic

Co zrobić ze zużytym olejem?

Co mamy zrobić z olejem na przykład po smażeniu frytek w punkcie gastronomicznym? Zużyty olej samochodowy z warsztatów odbierają specjalne firmy. A co w przypadku…
Czytaj więcej
szef-kuchni-2

Szef kuchni poleca

„Zarządzanie” tłuszczami w kuchni oraz ich utylizacja muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami. Szef kuchni lub właściciel restauracji nie tylko musi wybrać odpowiednie oleje, frytury,…
Czytaj więcej
skup

Dlaczego skupuje się olej posmażalniczy?

We wszystkich barach, restauracjach lub innych lokalach gastronomicznych do przygotowania potraw stosuje się oleje roślinne. Dużą popularnością cieszy się olej słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron,…
Czytaj więcej
s-RODO-wisko3

W zgodzie z prawem i środowiskiem

Przedstawiamy kluczowe informacje, o których należy pamiętać, aby fakt wytwarzania odpadów w firmie nie stał się źródłem dużych problemów w prowadzeniu działalności gospodarczej. Działalność związana…
Czytaj więcej