Artykuły

8074

Co to jest UCO

Wyzwania związane z ochroną środowiska wymagają zastosowania nowego podejścia w gospodarowaniu odpadami, w tym również zużytym olejem gastronomicznym. Transformacja śmieci w cenne zasoby staje się nie tylko możliwością,…
Czytaj więcej
olej-do-smazenia-na-brazowym-jutowym-tle

5 rzeczy, które musisz wiedzieć o oleju posmażalniczym

Olej posmażalniczy, często spotykany w kuchniach domowych, jak i w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, jest nieodłącznym elementem procesu smażenia. Jego właściwości, sposób użytkowania i recykling to zagadnienia, które mają…
Czytaj więcej
mezczyzna-probuje-otworzyc-butelke-oleju-wysokiej-jakosci-zdjecie

Dlaczego nie można wylewać oleju do zlewu?

Wylewanie oleju do zlewu może wydawać się szybkim i wygodnym sposobem pozbycia się odpadów, ale w rzeczywistości taka praktyka niesie za sobą poważne skutki dla środowiska i infrastruktury…
Czytaj więcej
streszczenie-bs

W jaki sposób odbywa się recykling zużytych olejów spożywczych

Recykling zużytych olejów spożywczych stał się istotnym elementem odpowiedzialnej gospodarki odpadami, mającym na celu ochronę środowiska i zasobów naturalnych. Proces ten, choć skomplikowany, stanowi niezwykle ważny aspekt w…
Czytaj więcej
zblizenie-na-leczenie-kwasem-hialuronowym

Jaki olej poddaje się utylizacji

Utylizacja oleju jest jedną z kluczowych kwestii, której nie powinniśmy bagatelizować. Eksploatacja substancji może w znaczącym stopniu wpłynąć na jej właściwości poprzez oddziaływanie zarówno temperatury, jak i innych…
Czytaj więcej
szklana-butelka-z-oliwa-z-oliwek-na-szarym-tle

Dlaczego warto oddawać olej roślinny do recyklingu?

Oleje oraz różnego rodzaju tłuszcze roślinne są obecnie nieodzownym elementem działalności niemal każdego lokalu gastronomicznego. To właśnie dzięki nim można szybko smażyć czy przygotowywać różnego rodzaju dania. Jednak…
Czytaj więcej
image

Na czym polega utylizacja zużytego oleju spożywczego?

Recykling, a więc możliwość zagospodarowania i ponownego wykorzystania odpadów to coraz częściej wykorzystywana opcja, która pozwala na poprawę stanu środowiska naturalnego, a wielu branżom przemysłu dostarcza cennych surowców.…
Czytaj więcej
image

Zużyte oleje roślinne w gospodarstwie domowym

Zużyte tłuszcze i oleje kojarzą nam się z odpadem występującym w smażalniach, barach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. W działalności gastronomicznej posmażalniczy olej pojawia się w znacznych ilościach,…
Czytaj więcej
image

Własny food truck i zużyty olej roślinny – co trzeba wiedzieć?

Własny food truck i zużyty olej roślinny – co powinieneś wiedzieć? Jak na tym zarobić? Własny food truck to nie łatwy biznes – mimo to w Polsce wciąż…
Czytaj więcej
image

Targi POLAGRA 2021

W dniach 4-6 października Euro Eko Polska gościło na Międzynarodowych Targach Poznańskich POLAGRA 2021. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Obie ekspozycje zajęły łącznie 2…
Czytaj więcej
image

Najważniejsze zmiany w BDO od 1 stycznia 2021

Początek roku przynosi wiele nowych zmian – również tych w Bazie danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO). Od 1 stycznia br. wchodzą w życie…
Czytaj więcej
image

Kasy fiskalne online – co warto wiedzieć?

W tym roku, koniec grudnia, to czas, kiedy wiele przedsiębiorców musi wywiązać się z dodatkowego obowiązku. Z dniem 1 maja 2019, wprowadzona została „ustawa wprowadzająca”, do ustawy z…
Czytaj więcej
image

Zużyty olej roślinny a ochrona środowiska

Smażenie na oleju to jedna z podstawowych metod obróbki termicznej w większości kuchni na świecie. Wielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż z każdym kolejnym podgrzewaniem…
Czytaj więcej
image

Zmiany w systemie odbioru odpadów – styczeń 2020

Wraz z rokiem 2020 weszły w życie istotne zmiany w zakresie systemu odbioru odpadów. Od 1 stycznia każda firma, która specjalizuje się w odbiorze odpadów, powinna być zarejestrowana…
Czytaj więcej
image

Dlaczego ważna jest utylizacja zużytego oleju?

Zarówno w luksusowych restauracjach, jak również lokalnych barach lub nawet food truckach – pozostałości zużytego oleju roślinnego to nieunikniony problem, z którym wszyscy pracujący w gastronomii muszą się…
Czytaj więcej
image

Jak długo można przechowywać zużyty olej?

Dla wielu osób ciężko jest wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez oliwy bądź oleju. Rzepakowy, słonecznikowy czy kukurydziany – stosujemy je do przygotowania niemalże każdej potrawy. Często jednak nie…
Czytaj więcej
image

Jak należy przewozić zużyty olej?

Prowadzenie działalności gastronomicznej wiąże się ze spełnianiem wielu wymogów oraz przestrzeganiem przepisów. Jednym z obowiązków nakładanych na właścicieli lub kierowników barów czy smażalni jest właściwe postępowania ze zużytym…
Czytaj więcej
image

Kto musi oddawać zużyty olej?

Przepisy prawa zobowiązują wszystkich, którzy wytwarzają odpady, do odpowiedniego z nimi postępowania. Jednym z bardziej kłopotliwych w zagospodarowaniu jest pozostały po smażeniu olej. Dlatego omówimy zasady jego utylizacji.…
Czytaj więcej
image

Gdzie można oddać olej posmażalniczy?

Zużyty olej jadalny używany do smażenia może być zarówno kłopotliwym i niebezpiecznym dla środowiska odpadem, jak i świetnym surowcem do recyklingu Gdzie można oddać zużyty olej kuchenny? W…
Czytaj więcej
image

Zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej

Działalność gastronomiczna zwykle oznacza powstawanie różnego rodzaju odpadów. Wiele z nich podlega biodegradacji, więc z ich zagospodarowaniem nie ma wielkiego problemu. Niestety są wśród nich również takie, których…
Czytaj więcej
image

Co zrobić ze zużytym olejem?

Co mamy zrobić z olejem na przykład po smażeniu frytek w punkcie gastronomicznym? Zużyty olej samochodowy z warsztatów odbierają specjalne firmy. A co w przypadku gastronomii czy zakładów…
Czytaj więcej
image

Szef kuchni poleca

„Zarządzanie” tłuszczami w kuchni oraz ich utylizacja muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami. Szef kuchni lub właściciel restauracji nie tylko musi wybrać odpowiednie oleje, frytury, tłuszcze do wykorzystania,…
Czytaj więcej
image

Dlaczego skupuje się olej posmażalniczy?

We wszystkich barach, restauracjach lub innych lokalach gastronomicznych do przygotowania potraw stosuje się oleje roślinne. Dużą popularnością cieszy się olej słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, arachidowy, sezamowy, rzepakowy,…
Czytaj więcej
image

W zgodzie z prawem i środowiskiem

Przedstawiamy kluczowe informacje, o których należy pamiętać, aby fakt wytwarzania odpadów w firmie nie stał się źródłem dużych problemów w prowadzeniu działalności gospodarczej. Działalność związana z gospodarowaniem odpadami,…
Czytaj więcej