Własny food truck i zużyty olej roślinny – co powinieneś wiedzieć? Jak na tym zarobić?
Własny food truck to nie łatwy biznes – mimo to w Polsce wciąż ich przybywa. Nic dziwnego – to świetny sprawdzian dla osób, które chcą zacząć działać w gastronomii, ale nie mogą pozwolić sobie na inwestycję w cały lokal. Zanim jednak rozpocznie się działalność i w nareszcie wyda pierwszym klientom pieczołowicie przygotowane dania należy się solidnie przygotować – zwłaszcza jeżeli planuje się cokolwiek smażyć w takim pojeździe.


Umowa to podstawa
Ten punkt tyczy się zarówno osób planujących otworzenie typowej, stacjonarnej restauracji, jak i mobilnej gastronomii. Generalnie wszędzie, gdzie wchodzi w grę smażenie, Sanepid wymaga umowy na odbiór zużytego oleju kuchennego. Co więcej, w trakcie kolejnych kontroli może nie tylko sprawdzić, czy przedsiębiorca posiada taką umowę, ale zapytać również o Karty Przekazania Odpadu, czyli dowód potwierdzający regularne i zgodne z prawem oddawanie frytury.


Przed odbiorem pojazdu przez Sanepid należy zawrzeć zatem umowę z profesjonalnym odbiorcą zużytego oleju kuchennego – wystarczy, że klikniesz tutaj, wybierzesz odpowiednie województwo na mapie i skontaktujesz się z jednym z naszych przedstawicieli handlowych, a oni już pomogą Ci w dalszych formalnościach. Podpisanie umowy jest zupełnie darmowe i stanowi wystarczającą podstawę dla Sanepidu przy odbiorze pojazdu.

To jednak nie wszystko – nie należy zapominać, że wraz z początkiem 2020 roku weszły w życie zasadnicze zmiany w zakresie systemu odbioru odpadów. Zakładając własną działalność gospodarczą należy wpisać się do rejestru BDO czyli Bazy Danych o Odpadach.


Gdzie i jak zbierać fryturę
Po podpisaniu umowy otrzymasz od nas m. in. pustą beczkę do której będziesz mógł zlewać zużyty olej roślinny – właściciele food trucków zazwyczaj wybierają te o pojemności 60 litrów, chociaż mamy również do dyspozycji 120 litrowe.


Beczkę ustawia się poza pojazdem – trzeba jednak pamiętać, by ją odpowiednio zabezpieczyć. Nie można jej po prostu postawić w dowolnym miejscu, gdzieś za food truckiem: musi stabilnie stać na utwardzonym podłożu, by w razie wycieku frytura nie przedostała się do gleby. Cały czas bowiem mówimy tutaj o substancji toksycznej dla środowiska!

Należy również pilnować, aby nie doszło do rozcieńczenia zużytego oleju, dlatego beczka powinna być zawsze szczelnie zamknięta oraz zabezpieczona przed deszczem i innymi czynnikami atmosferycznymi. Jeżeli nasz kierowca stwierdzi, że frytura jest znacząco rozwodniona może odmówić jej odbioru.

Do beczki możemy zlewać pozostałości ze wszelkich tłuszczów roślinnych: oleju rzepakowego, słonecznikowego, czy palmowego, a także wszelkie oliwy. Gdy w pojemnik zostanie zapełniony wystarczy zgłosić odbiór frytury.


Odbiór zużytego oleju kuchennego – jak na nim zarobić?
Po pierwsze należy zadzwonić pod numer +(48) 41 345 54 41 i umówić odbiór. Ponadto trzeba zgłosić potrzebę odbioru odpadu przez system BDO. Przed jego wydaniem musisz zalogować się do systemu, a następnie określić wagę i kod odpadu oraz firmę transportową, a także numery rejestracyjne samochodu podane przez naszego pracownika działu logistyki.


Warto zdecydować się na jednego, zaufanego odbiorcę zużytego oleju roślinnego, gdyż dość często będziesz zgłaszał potrzebę odbioru – niektórych właścicieli food trucków odwiedzamy nawet co tydzień!


Gdy nadejdzie ustalony termin odbioru oleju, jeden z naszych kierowców przyjedzie w wyznaczone miejsce i – tak jak było wspomniane powyżej – dokona oceny odpadu oraz zważy beczkę. Na podstawie wagi wyliczy bowiem kwotę, którą otrzymasz za skup frytury. Abyśmy jednak mogli wypłacić pieniądze musisz wystawić FV za odbiór oleju posmażalniczego. Stawki ustalamy wspólnie podczas podpisywania umowy, ale jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o cenach za litr zużytego oleju kuchennego zapraszamy do kontaktu pod numerem +(48) 41 345 54 41 lub mailowo.


Po każdym odbiorze frytury powinieneś mieć uzupełnioną Kartę Przekazania Odpadu oraz podstawioną kolejną, pustą beczkę. Nie wszyscy odbiorcy zużytego oleju gastronomicznego przykładają jednak wagę do wypełnienia wszelkich formalności – bardzo często zdarza się, że np. przedsiębiorca nie dostaje żadnego potwierdzenia odbioru frytury, a to ważny dokument za brak którego może zostać nałożona kara. Dlatego warto wybierać profesjonalne firmy, które dbają nie tylko o środowisko, ale również o dobro swoich klientów – dokładnie tak jak robimy to w Euro Eko Polska już od kilkanastu lat. Sieć zadowolonych kontrahentów w całej Polsce mówi sama za siebie - mamy nadzieję, że wkrótce sam do nich dołączysz. Trzymamy kciuki za Twojego food trucka!