We wszystkich barach, restauracjach lub innych lokalach gastronomicznych do przygotowania potraw stosuje się oleje roślinne. Dużą popularnością cieszy się olej słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, arachidowy, sezamowy, rzepakowy, a także oliwa. W użyciu są również mieszanki tłuszczowe, takie jak: masło, margaryna czy też tłuszcze zwierzęce (smalec). Podczas głębokiego smażenia potraw wytwarza się odpad - olej posmażalniczy. Na pewno większość osób zastanawia się, co dalej dzieje się ze zużytym olejem gastronomicznym. W jakim celu różne firmy go skupują i co z nim robią?


Zużyty olej roślinny znajduje obecnie coraz więcej zastosowań. Po oczyszczeniu olej może być wykorzystany jako olej opałowy lub domieszka do oleju mineralnego opałowego w piecach centralnego ogrzewania. Euro-Eko-Polska, która skupuje olej posmażalniczy, zajmuje się jego dalszym oczyszczaniem.


Poddajemy zużyty olej dalszej obróbce, polegającej na rafinacji w celu uzyskania półproduktu do dalszego przetwarzania na biopaliwo lub tworzywa sztuczne. W procesie rafinacji oleju obniżona zostaje zawartość fosforu i wolnych kwasów tłuszczowych, następuje również standaryzacja pH. Rafinowany olej posmażalniczy może być również użyty do produkcji tworzyw sztucznych oraz ekologicznych pokryć dachowych, które zmniejszają zużycie opału zimą i utrzymują niższą temperaturę latem.